Video eğitim alanında gün geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır. Okulların iletişim fakülteleri ya da departmanları haricinde de video kullanımı söz konusudur. Öncelikli olarak iletişim fakulteleri doğal olarak video ile ilgilenmektedirler. Öğrencilerin mezuniyet sonrası hayata hazır olabilmesi için kullanılacak sistemler okulda kendilerine öğretilmektedir. Son zamanlarda bu amaç için çoğunlukla all-in-one sistemler kullanılmaktadır. Bu sistemler hem okula bütçesel olarak avantaj sağlamakta hem de öğrencilere öğretebilecekleri bütün konuları bu sistemler ile de öğretebilmektedirler. Bu sistemler ile öğrenciler;
- Kamera kullanımı hakkında detaylı bilgiye ve tecrübeye ulaşabilmektedirler.
- Bir yayın stüdyosu rejisinde yer alan tüm özelliklere hakim olup yayının kaydedilmesi ve yayınlanması ile ilgili tecrübe sahibi olabilirler.
- Sanal Stüdyonun kullanımı ve keyleme tekniklerini öğrenebilirler.
- Işık, ses konularında gerekli bilgiye hakim olabilirler.
- Playout, Karakter Jeneratörü, Ingest, DSK, Chroma Key, Streaming konularında gerekli bilgileri öğrenebilirler.
Videonun giderek yaygınlaşması sonucu neredeyse her öğretim kurumu kendi uzaktan eğitim sistemini kurmayı amaçlamaktadır. Bu amaç için kendi stüdyolarını kurmak her zaman imkan dahilinde olmamaktadır. Sanal Stüdyo ile stüdyolarını bütçelerini şişirmeden kurabilmektedirler.
Ayrıca okulların iletişim departmanları sosyal aktiviteleri kayıt altına almak, konferansları ve toplantıları yayınlamak gibi amaçlar için video kullanmaktadırlar. Bu yapılacak toplantı ve konferanslara dünyanın herhangi bir yerinden canlı ve görüntülü olarak katılım sağlayabilir ve bu katılımcı ile canlı olarak sohbet edilebilmektedir.
Eğtim için kullanılan videolar ister canlı yayınlanabilir, ister arşivlenebilmektedir. Ayrıca eğitim kurumları için dizayn edilmiş arşiv programı ile görsel arşivler kolaylıkla oluşturulabilir, filtrelemeler ile istenilen videolara kolayca ulaşılabilmektedir.