Işık Üniversitesi Sanal Stüdyo Uygulaması
Sanal stüdyo kullanımı; büyük bütçeli dekorlar, çok sayıda ekipman ve teknik ekibe ihtiyaç duymadan çekim yapma imkanı sağladığından günümüzde bir çok kurum tarafından tercih edilmektedir. Büyük kolaylık sağlayan bu sisteme finans, imalat, perakende, eğitim vb birçok sektörde ciddi ihtiyaç duyulmaktadır.
Işık Üniversitesi; Maslak kampüsünde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde kurduğu sanal stüdyo sistemiyle, Sinema Televizyon Bölümü öğrencilerine uygulamalı olarak reji eğitimi veriyor. Üniversite’nin Sinema Televizyon Bölümü öğrencileri, kurulan sanal stüdyoda Tricaster’ı kullanarak uygulamalı çekim dersleri alıyor ve örnek programlar hazırlıyor.
Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Nalan Buker, Tricaster’ı neden tercih ettiklerini ve öğrencilere katkılarını şu sözlerle anlattı:
“Öğrencilerimizin bakıp dokunmadıkları bir sistemle değil, dokunup, uygulayıp, öğrenip kendilerini de geliştirebildikleri bir sitem kullanmalarını sağladık.”
“Fevziye Mektepleri Vakfı’nın 130 yıllık geleneğinin bir eseri Işık Üniversitesi. Işık Üniversitesi’nin yeni nesil eğitim anlayışıyla birlikte hareket edip, gençleri sürekli, inovasyonu, teknolojiyi, bilimi ve sanatı bir arada deneyimleyerek geleceğe hazırlamayı hedefleyen bir bakış açısı var. Yatırımlarımızı da bu bakış açısına göre yapıyoruz. Fakültemizde stüdyo altyapımızı öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Bununla beraber; öğrencilerimiz için bakıp dokunmadıkları bir sistemle değil, dokunup, uygulayıp, öğrenip, kendilerini de geliştirebildikleri ve mezun olduklarında da aslında sektörde kullanılan sistemleri dahil etmeye çalışıyoruz.“
“Bugün dünyanın da kullandığı keyleme tekniği ile yeşil fonları kullanarak, sanal ortamlar yaratabileceğiniz çözümler söz konusu. Biz bu nedenle resim masamızı seçerken Tricaster’ı tercih ettik. Kullandığımız sistem aslında multi disipliner bir sistem. Biz, iç mimarlık öğrencilerimize kullandıkları teknoloji ile bir background/ortam tasarımı yaptırıp Tricaster’a adapte ederek bir televizyon programı üretebilme şansı tanıyoruz. Grafik bölümü öğrencilerimizin de, yine aynı şekilde sisteme bağlı olan KJ veya görüntü mikserinin kapasitesiyle tasarımları televizyon programında yer bulabiliyor. Bu bizim için son derece önemliydi. Sadece Sinema Televizyon Bölümü öğrencileri değil diğer bölümlerde eğitim alan öğrencilerimizin de kurduğumuz bu sisteme dahil olabilmelerine, kendi ürünlerini, kendi portföylerinde bir televizyon programı içerisinde görsel işitsel bir anlatı içinde yer bulmasına imkanı sağladık.”
Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Teknik Yönetmeni Ahmet Tunçberk ise öğrencilerle yapılan uygulamalı sanal stüdyo çalışmalarından ve sistemin eğitim kurumlarına faydasından bahsetti:
“Fakültemizde bulunan stüdyomuzun kuruluşundaki en önemli cihazımız Tricaster. Tricaster bir yandan resim masası görevi yaparken, diğer yandan playout ve karakter jeneratörü olarak da kullanılıyor. Sanal stüdyosunu oldukça fazla kullanmaya çalışıyoruz, gayet de memnunuz.
“Sanal stüdyo ile gerçekten güzel işler ortaya çıkartıyor ve bu işleri fakülte koridorlarımızdaki monitörlerde sergiliyoruz.”
Bu yarıyıl 2. Sınıf öğrencileri stüdyo ile ilk defa tanışıyorlar. Öğrenciler, resim masası, ses masası ve kamera kullanımı konusunda pratikler yapıyorlar. Bu pratiklerin içerisinde Tricaster’ın ciddi bir önemi var. Her şeyi aynı anda bir cihazın içinde toplamak bir anlamda dezavantaj gibi gözükürken, aslında biz burada bu durumu avantaja döndürmüş olduk. Tek bir cihazı anlatırken öğrencilerimize her şeyi birden göstermiş ve anlatmış oluyoruz. Öğrenciler böylece sistemin akışını anlamış oluyorlar. Ayrıca sanal stüdyo, öğrencilerin çok daha fazla ilgisini çektiği için eğlenceli işler çıkarıyoruz. Bu durum bu cihazın kapasitesini ve yeteneklerini anlatırken bana da eğitimci olarak çok büyük kolaylık sağlıyor.”
“Tricaster bir taraftan resim masası, playout, karakter jeneratörü gibi içerisinde barındığı sistemlerin tanıtımını sağlarken aynı zamanda Chrome Key gibi sanal stüdyo gibi ileri düzeydeki bir takım uygulamaları da göstermemize olanak sağlıyor. Bu sebeple öğrencilerine birçok sistemi aynı anda göstermek isteyen eğitim kurumları için böyle bir sistemi kullanmalarında yarar var. Bir takım cihazları öğrencilere teker teker tanıtmak çok zaman aldığı için hem kurum hem de öğrenciler için zorlu olabiliyor. Kompakt bir alet olmasının biz kurum olarak çok faydasını gördük. Dolayısıyla başka eğitim kurumlarına, lise ve üniversitelere de tavsiye ediyorum.”
Işık Üniversitesi TriCaster Case Study Videosunu Tricasterturkey youtube kanalından izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=xYvHIAcTrvA
Tricaster ile ilgili ayrıntılı bilgi için www.tricasterturkey.com adresini ziyaret edebilir veya info@provideo.com.tr ye sorularınızı yazabilirsiniz. Bize 0212 320 97 77 den ulaşabilirsiniz.